تکنولوژی جدید در پانکراس مصنوعی برای درمان دیابت نوع 1

سیستم جدید پانکراس مصنوعی توسط محققین انستیتو Rensselaer polytechnic طراحی شده است که بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را از اندازه گیری مکرر قند خون نجات می دهد.

پانکراس مصنوعی چندین سال است که برای جبران انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 استفاده می شود . در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 بدن به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند ، این وسیله ی مصنوعی می تواند مقدار هورمون انسولین را در بدن فرد بیمار به سطح طبیعی برساند.

اگر چه نمونه های موجود کاربرد محدودی دارند زیرا عمل آنها تنها  تأمین مقدار کم و ثابتی از انسولین برای بدن بیمار است و این مقدار انسولین در وضعیتی که قند خون بیمار بسیار بالا یا پایین است، پاسخگو نمی باشد و به همین دلیل بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 مجبور می شود در فواصل زمانی مختلف قند خونش را اندازه گیری کند.

پانکراس مصنوعی جدیدی که در انستیتو Rensselaer polytechnic طراحی و ساخته شده است این مشکل را حل نموده، این دستگاه جدید از ترکیب پانکراس مصنوعی با یک دستگاه قند سنج ساخته شده است . این دو وسیله با هم یک سیستم بسته ای را می سازند .اندازه گیری مقدار قند خون فردتوسط دستگاه قند سنج تعبیه شده در دستگاه مقدار مورد نیاز انسولینی را که باید به خون بیمار تحویل دهد برای پانکراس مصنوعی مشخص می کند.

 توانایی دیگری که دانشمندان برای این دستگاه پیش بینی کرده اند امکان وارد کردن اطلاعاتی در مورد غذایی که بیمار می خواهد در وعده ی بعدی میل کند است. به این ترتیب پانکراس مصنوعی قبل از افزایش زیاد قند خون مقدار بیشتری انسولین به بدن بیمار تحویل می دهد .

به گفته ی پرفسور Bequette: ساختن یک پانکراس مصنوعی که بتواند مقدار قند خون بیمار را بطور صحیح در هر لحظه اندازه گیری کند، معضل اصلی در ساخت این دستگاه بود، زیرا مقدار قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 در افراد مختلف و در زمانهای مختلف با هم فرق دارد.

از سوی دیگر هر بیمار پاسخ متفاوتی به انسولین و غذایی که می خورد می دهد. این پاسخ ها همچنین با زمان و نوع غذا، میزان استرس و میزان فعالیت فیزیکی تغییر می یابد. یک سیستم اتوماتیک با کارایی بالا باید علاوه بر ایمن بودن در برابر این همه پاسخ متفاوت، قابل اعتماد نیز باشد.

پرفسور Bequetteیک الگوریتم را برای پیش بینی کنترل سیستم در این پانکراس مصنوعی بکار گرفت .این الگوریتم در مدیریت واکنش های شیمیایی در تصفیه نفت نیز بکار می رود. بعد از مدتی پرفسور Bequette متوجه شد که چنین معادلاتی که برای پیش بینی جهت این واکنش ها بکار می روند می تواند در کنترل بهتر قند خون و حذف اندازه گیریهای مکرر مورد استفاده واقع شود.

استفاده از این الگوریتم در دستگاه پانکراس مصنوعی نیاز بیماران را به اندازه گیری مکرر قند خون که یکی از مشکلات اصلی این بیماران است بر طرف می کند.

چنانچه صحت عملکرد این پانکراس مصنوعی به اثبات برسد، میلیونها فرد مبتلا به دیابت نوع 1 خواهند توانست زندگی سالم و بی دغدغه و راحتتری را تجربه کنند.

منبع: www. endocrineweb.com